Fysiotherapeuten gebruiken ook ZorgDomein. Voor ons als orthopedische kliniek kan dat heel interessant zijn. Niet eens zozeer om extra verwijzingen te ontvangen, maar vooral om de bestaande communicatie met fysiotherapeuten te verbeteren.
KlaasvdHeijdenGroot.jpg

Klaas van der Heijden

Medisch directeur, ViaSana

Voor ZorgDomein is eigenlijk geen alternatief

“Omdat het voor de huisarts een perfect systeem is, bereiken we via ZorgDomein vrijwel alle verwijzers.” Aldus Klaas van der Heijden van ViaSana. Ook zijn kliniek zelf profiteert, bijvoorbeeld van meer efficiency én een accurate verwijsbrief.

Kliniek ViaSana in Mill is gespecialiseerd in orthopedische zorg. Medisch directeur Klaas van der Heijden zette de kliniek in 2005 op, omdat hij zijn patiënten meer kwaliteit en service wilde bieden dan in het ziekenhuis op dat moment mogelijk was. Sinds september 2014 is ViaSana aangesloten op ZorgDomein.

Klaas van der Heijden: “Vóór die tijd hadden we er minder behoefte aan. We kregen onze patiënten vooral via mond-tot-mondreclame, voorlichtingsavonden en onze contacten met huisartsen en fysiotherapeuten. Inmiddels verwijzen er zoveel huisartsen via ZorgDomein, dat we gewoon niet kunnen achterblijven. Voor de huisarts is het natuurlijk een perfect systeem: je hoeft veel minder op papier te doen, het is ‘klik’ en klaar.”

Logistiek ideaal

Ook voor ViaSana zelf biedt ZorgDomein voordelen. “Logistiek is het natuurlijk ideaal”, zegt Klaas van der Heijden. “Het systeem biedt meer efficiency en is erg handig voor de administratie. Bovendien is de kwaliteit van het doorverwijzen accurater met informatie over de voorgeschiedenis en medicatie. Dat is ook meteen een van de voordelen voor de patiënt: we hebben automatisch de beschikking over de verwijsbrief. En doordat de medische gegevens daarin accurater zijn, kunnen we de patiënt beter bij de juiste specialist in plannen.”

Keuzevrijheid patiënt

Verder heeft de patiënt meer inspraak in de verwijzing. “Al blijft het natuurlijk de huisarts die het effectueert”, zegt Klaas van der Heijden. “Als een patiënt zich achteraf bedenkt, is het veel gedoe om die verwijzing weer terug te draaien. Misschien is het een interessante toevoeging aan ZorgDomein, dat de patiënt na het huisartsenconsult 24 uur lang de tijd heeft om zelf de verwijzing te bevestigen, of een andere zorgverlener te kiezen. Op die manier geeft de patiënt écht zelf het antwoord op de vraag: waar ga ik naartoe?”

Banden verstevigen

Met de komst van V5 zullen ook fysiotherapeuten veel meer van ZorgDomein gebruik kunnen maken. Klaas van der Heijden: “Voor ons als orthopedische kliniek kan dat heel interessant zijn. Niet eens zozeer om extra verwijzingen te ontvangen, maar vooral om de bestaande communicatie met fysiotherapeuten te verbeteren. ZorgDomein is een uitstekend kanaal om gegevens over de behandeling van een patiënt uit te wisselen. Het platform is er, dus waarom zouden we daar geen gebruik van maken? Het is sowieso positief dat we met ZorgDomein de banden met de eerstelijnszorg kunnen verstevigen.”