Een patiënt moet samen met de huisarts het beste behandeltraject kunnen kiezen. ZorgDomein maakt dat mogelijk: het systeem maakt de huisarts en de patiënt bewust van die keuzemogelijkheid.
Auke van der Wal.jpg

Auke van de Wal

Directeur, PoliDirect

ZorgDomein maakt onze sterke punten zichtbaar

PoliDirect biedt specialistische zorg in de buurt, met relatief korte wachttijden. “Met ZorgDomein brengen we de voordelen van onze behandelcentra onder de aandacht van huisarts en patiënt”, vindt eigenaar Auke van de Wal.

De afgelopen jaren opende Auke van de Wal drie zelfstandige behandelcentra: in Tilburg, in Ravenstein en op het Amsterdamse IJburg. PoliDirect biedt zorg in de vorm van endoscopie, coloscopie, gastroscopie, proctologie, poliklinische chirurgie en (cosmetische) dermatologie en huidtherapie. Auke van de Wal: “Ooit had je kleinschalige ziekenhuizen in de buurt. Die konden weliswaar niet alles, maar ze hadden wel een aantal medische specialismen. Naar die situatie wil ik eigenlijk terug, door eenvoudige en planbare specialistische zorg dichter bij de huisarts en de patiënt te brengen.”

Vrije artsenkeuze

Bij het openen van een nieuwe vestiging gebruikt Auke twee manieren om huisartsen in de omgeving te informeren. “Ik bekijk eerst wat ZorgDomein kan bijdragen. Tot op heden heeft het systeem op iedere plek voldoende dekking. Verder verspreid ik ouderwetse notitieblokken, waarop de huisarts simpel de gewenste behandeling kan aankruisen en per fax versturen. Dan gaat het trouwens om de onverzekerde ingrepen, ondanks dat je die natuurlijk ook al kan etaleren via ZorgDomein. Tot op heden komt ongeveer de helft van de verwijzingen via ZorgDomein, en dat aandeel groeit gestaag.”

Transparantie is volgens Auke van der Wal het sterke punt van ZorgDomein. “Ik ben enorm voorstander van vrije artsenkeuze: een patiënt moet samen met de huisarts het beste behandeltraject kunnen kiezen. ZorgDomein maakt dat mogelijk: het systeem maakt de huisarts en de patiënt bewust van die keuzemogelijkheid. Je hoeft niet altijd naar het ziekenhuis, soms is er een alternatief dat dichterbij is en kortere wachttijden heeft. Verder is het voor de arts prettig dat hij de regie over de behandeling houdt: hij kan zelf de keuze maken wat het beste is voor de patiënt.”