Vroeger moest ik een heel verhaal op papier zetten. Nu kan ik via ZorgDomein heel eenvoudig de relevante episodes aanklikken en meesturen en wordt de specialist accuraat geïnformeerd.
lori_1.jpg

Lori Woestenburg

Specialist ouderengeneeskunde, De Zorgcirkel

Je kijkt naar de hele mens, ook als je verwijst of aanvraagt

Een oudere patiënt heeft vaak een fors medisch dossier. Specialist ouderengeneeskunde Lori Woestenburg-Haakman: “Juist daarom is het belangrijk dat ik bij een verwijzing of diagnostiek aanvraag via ZorgDomein de relevante episoden kan meesturen en ontvangen.”

Geriatrische revalidatie is het vakgebied van Lori Woestenburg-Haakman. Ze werkt in het verpleeghuis Novawhere, onderdeel van de Noord-Hollandse zorginstelling De Zorgcirkel. Een groot deel van haar patiënten zijn kwetsbare 80-plussers, die na een operatie in het ziekenhuis komen revalideren. Sinds juni 2015 ontvangt De Zorgcirkel verwijzingen via ZorgDomein en kunnen ook de specialisten ouderengeneeskunde via ZorgDomein naar vervolgzorg verwijzen en diagnostiek aanvragen; zowel naar eigen behandelaren als naar ziekenhuizen, GGZ-instellingen, zelfstandige behandelcentra en laboratoria.

Goed geïnformeerde specialist
 “Als specialist ouderengeneeskunde maak ik veel gebruik van ZorgDomein”, zegt Lori. “Deels ligt dat natuurlijk aan de afdeling waar ik werk. Als een patiënt terug moet naar het ziekenhuis, dan verwijs ik via ZorgDomein. Daarnaast gebruik ik ZorgDomein om te verwijzen voor verdere revalidatie naar de eerstelijnszorg, zoals fysiotherapie, ergotherapie of wondzorg binnen De Zorgcirkel.”
Lori vindt verwijzen via ZorgDomein een grote stap vooruit: “Vroeger ging zo’n verwijzing met de hand, dan moest ik ergens een A4-tje vandaan trekken. Een aantal basisgegevens kreeg je wel uit het informatiesysteem (red: bijvoorbeeld Cura en Ysis), maar je moest alles zelf aanpassen en printen of faxen. Nu kan ik bij de verwijzing heel eenvoudig óók de relevante medische informatie uit het informatiesysteem meesturen. Stel: een patiënt bij ons revalideert van een gebroken heup. Tijdens het verblijf heeft diegene een longontsteking opgelopen en hij is daar net van hersteld. Dan wil ik dat bij de doorverwijzing naar de fysiotherapeut vermelden, want het is niet verstandig om zo iemand direct op de loopband te zetten. Vroeger moest ik daarvoor een heel verhaal op papier zetten. Nu kan ik via ZorgDomein heel eenvoudig de relevante episodes aanklikken en meesturen en wordt de specialist accuraat geïnformeerd.“

Privacy van de patiënt
Het selecteren van relevante episodes is zeker voor oudere patiënten belangrijk, omdat ze zo’n lange medische voorgeschiedenis hebben. Lori: “Je kijkt naar de hele mens, niet alleen naar die ene aandoening. Het hangt allemaal met elkaar samen. Tegelijkertijd wil je ook niet alle informatie naar iedere zorgverlener sturen; de privacy van de patiënt is ook van belang. En andersom wil ik ook niet de gehele medische voorgeschiedenis over de patiënt van de huisarts ontvangen. ZorgDomein maakt het mogelijk om snel de juiste informatie te selecteren en te versturen naar de zorginstelling.”

Verder vindt Lori het prettig dat ze het aanbod van de zorginstellingen kan bekijken en de wachttijd kan inzien: “Zo kan ik er bijvoorbeeld voor zorgen dat een patiënt direct na de ontslagdatum bij de eerstelijnszorg terecht kan. Ook het patiëntbericht om de patiënt goed te informeren werkt erg goed. Vroeger wilde zo’n brief nog wel eens kwijtraken, en dan moest de volledige verwijzing opnieuw gemaakt worden. Nu blijft de verwijzing beschikbaar in ZorgDomein: je print hem gewoon nog eens.”