Samenwerken aan betere patiëntenzorg

Geplaatst op 27 november door Arnold Bos

 

Informatiesystemen in de zorg, het zijn net mensen: ze lijken allemaal op elkaar,

maar zijn nooit exact hetzelfde. Om de koppeling met ZorgDomein tot stand te brengen, is er dus vrijwel altijd sprake van maatwerk. Optimale interoperabiliteit vraagt om overleg en een kleine inspanning van beide kanten: zowel de zorginstelling als ZorgDomein steken daar tijd en energie in.

 

Praktische verbeteringen

De ervaring leert dat die investering zich in ruime mate uitbetaalt. Afspraken inplannen gaat efficiënter, doordat verwijzers en patiënten dit online kunnen doen. De patiëntgegevens die ZorgDomein digitaal aanlevert, zijn geautomatiseerd te verwerken. Daardoor kun je bestaande patiënten eenvoudiger matchen, nieuwe patiënten schrijf je moeiteloos in. En de digitale verwijsbrief komt direct in het patiëntendossier, foutloos en volledig.

Dit is eigenlijk maar het begin: er zijn nog veel meer voordelen te behalen. Denk aan de ontwikkeling van patiëntportals, een wens die bij veel zorginstellingen leeft. Met zo’n portal kan de patiënt zelf afspraken maken, zijn gegevens bijhouden en zijn medische dossier bekijken. Een zorg minder voor de administratie van de zorginstelling én goed voor de participatie van de patiënt: twee vliegen in één klap dus. En zo zijn er nog tal van praktische verbeteringen mogelijk in de patiëntenzorg.

 

Co-creatie

ZorgDomein kan én wil hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Dat vraagt om nauwe samenwerking met de ontwikkelaars bij de zorginstelling. Tenslotte weten zorginstellingen zélf natuurlijk het best op welke punten er winst valt te behalen, en ze kennen de technische eisen en mogelijkheden van hun informatiesysteem als geen ander. Juist daarom gelooft ZorgDomein heilig in de voordelen van co-creatie.

Als het aan ons ligt tillen we de samenwerking met zorginstellingen dan ook naar een hoger niveau. In de toekomst willen we de ontwikkelaars een toolkit kunnen aanbieden, waarmee instellingen zélf met de mogelijkheden van ZorgDomein aan de slag kunnen. Zover is het nog niet; ook het inrichten en uitrollen van zo’n toolkit moet immers in goed overleg gebeuren. In de tussentijd nodigen we zorginstellingen graag uit om hun wensen en eisen op tafel te leggen, om de patiëntenzorg samen te verbeteren.

Naar blogoverzicht

ZorgDomein past cookies toe om het gebruik van haar website te analyseren en te verbeteren. Ik wil eerst meer informatie.

Sluiten